Historien bag oldenborgeren

Den "gamle" oldenborgs oprindelse i Tyskland

  • Avlen omtales første gang i tysk historie i det 15 århundrede - udgangspunktet er en arbejdshest fra Ostfriesland, oprindeligt produceret på frisiske hopper/andalusiske og orientalske hingste, som krydses med datidens Alt-Oldenburger-hingste fra Oldenburg (stangmål ca. 157-165 cm), og man taler start om styret avl af disse tunge heste både i Ostfriesland og i Oldenburg. Den første hingstekåring foregår i 1715 i Ostfriesland. Begge racer får hver en såkaldt avlsorganisation i henholdsvis 1861 og 1869. I 1923 bliver begge racers stambøger til een lukket stambog, for således at koncentrere sig om renavl. Racen der omtales som "Schweres Warmblut"  breder sig i  hele Tyskland. Hestene bruges både som landbrugsheste, køreheste og til militær brug.   Omkring århundredeskiftet starter der ligeledes eksport til andre områder, især til Sachen og Thüringen samt også Danmark.
  • I 1960'erne blev antallet af de svære varmblodsheste færre og færre  i Tyskland grundet ændringen i samfundet, og selve det dokumenterede avlsarbejde stopper fuldstændig i 1971. Afkårede hingste - især i Østtyskland -  bliver dog ikke kastrede men blev brugt som køreheste. I Sachen og Thüringen i 1977 tog man 3 hingste (bl.a Eros - født i 1962, virkede frem til 1986) ind i avlen igen for nu at redde en truet race fra at uddø, og man kom hurtig op på 10 Althengste (de "gamle" avlshingste) som man så bruger til de eksisterende hopper. I 1981 begyndte man atter at gennemføre hingstekåringer og herefter stiger bestanden gradvis.
  • I 2005 er der 1140 kårede hopper af Schweres Warmblut i Tyskland, og i 2004 var der ialt 85 kårede hingste af racen.

Oldenborghesten i Danmark

  • Den er baseret på importerede heste fra Oldenburg og Nordvesttyskland, også kaldet Schweres Warmblut. Man hører første gang om oldenborgeren (schweres Warmblut) i Danmark i 1887, da en avlshingst fra Oldenburg  blev importeret til Fyn - deraf navnet oldenborger. Indtil ca. 1920 kun en kraftig kørehest. I Denmark har man dog tilpasset avlen til tiden og har bibeholdt den renstammende, men har især også krydset ind med fuldblod for at skabe et forædlet dyr, der kan bruges til ridning. 
  • Danmark er en af de få steder i verden, hvor man har netop den renstammede oldenborger, og så selvfølgelig i Sachen-Thüringen. Polen har også få stykker af den renstammede race, ligesom Norge også har nogle få (importeret fra Danmark).
  • Stambogen er lukket i Danmark. Dog er man fulgt med tiden og har  åbnet op for fuldblod til forædling samt anglo-normanner til indkrydsningsforsøg (bl.a. Tiberias), men det er stramt styret af DOA.
  • Man henter renstammede Deutsches Schwerblut-hingste til Danmark indimellen. I dag har vi bl.a. Compact og Garant. Derudover har vi set "Effekt" og nu også "Gerling" som netop har Eros på moder siden begge fra(Stutteri Gatten Hedegaard)  Alle 4 fra Sachen-Thüringen. Der går ligeså hingste den anden vej.
  • Ialt er der 80 hingste opført på DOAs hingsteliste for 2006 for Danmark og Norge - både renstammede og forædlede.

Definitioner:

Oldenborger:

Navnet stammer oprindeligt fra den første hingst af Schweres Warmblut-racen han, blev hentet til fyn. Hingsten kom fra området Oldenburg. I tilbageblik kalder man dem for "Alt-Oldenburgere" og har intet med den tyske Oldenburger-race i dag at gøre. 

 

Oldenburger: 

Tysk varmblod - svarer til det, som vi i Danmark kalder for Dansk Varmblod (blanding af mange forskellige racer)

 

Schweres Warmblut:

Oprindelig en krydsning af Østfriesere(frieser-hopper og andalusier-/orientalske hingste) og Oldenburgere (svære hingste fra Oldenburg)

 

Renstammet:

Oldenborgere, der er fra 87% og op til 100% (primært køreheste)

 

Forædlet:

Oldenborgere, krydset med fuldblod eller anglomannere (primært rideheste)

 


 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Cathrine Guldborg | Svar 02.11.2020 19:14

Hej jeg har en hoppe som hedder moon shadow hedegaard, og der står i hendes tyske pas at hun er en sächs thür schweres warmblut. Er hun så ikke oldenborg?

Cathrine Guldborg | Svar 01.11.2020 10:22

Hej jeg har en hoppe som hedder moon shadow hedegaard, og der står i hendes tyske pas at hun er en sächs thür schweres warmblut. Er hun så ikke oldenborg?

Cathrine Guldborg | Svar 31.10.2020 21:40

Hej jeg har en hoppe som hedder moon shadow hedegaard, og der står i hendes tyske pas at hun er en sächs thür schweres warmblut. Er hun så ikke oldenborg?

Randi Waje | Svar 04.01.2018 21:12

Har du ikke en renstammet hingst der er opbrugt ved dig så kunne den komme til Sdr Jylland og bedække ? Mvh Randi

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

31.08 | 17:25

Jeg havde ikke regnet med jeg fik så fine naboer - Jeg som troede Gatten var et stille og roligt sted med skov, hede og lidt kreaturer -

...
19.03 | 07:35

Hejsa Tito kommer ha i avls tjeneste i år?

...
23.01 | 22:36

Hej Rikke.
Desværre, ham har vi ikke mere.

...
23.01 | 22:00

Hej Arne. Jeg vil høre om gaston stadig er til salg... hvis ja...vil jeg gerne komme forbi og se ham og hører om prisen.
Hilsen Rikke - Gunnar

...
Du kan lide denne side